Despre mine, despre noi, despre istorie

Ce este Istoria?

Istoria ar putea fi definită drept o știință nobilă care studiază viața, care studiază evoluția omului și a societății omenești sau, mai metaforic, drept o carte a vieții, un manuscris fără un final, ale cărui pagini se umplu pe măsură ce trece timpul, pe măsură ce zilele, lunile, anii devin istorie, devin parte a trecutului umanității.

Cine sunt eu?

Mă numesc Lazăr Cosmin-Ionuț și sunt un tânăr liceean, pasionat de istorie, de cuvinte, de frumosul pe care acestea pot să mi-l releve. Pasiunea mea pentru istorie a luat naștere cu timpul, datorită orelor de istorie și, mai ales, datorită lecturilor cu caracter istoric. Treptat, am înțeles cât este de importantă istoria, faptul că suntem dependenți de ea și că trebuie să ținem seama de trecut în vederea clădirii unui viitor mai sigur. Prezentul nu este altceva decât o linie de demarcație extrem-extrem de fină, dar pentru a ne găsi echilibrul în clipa de față avem nevoie de trecut, de experiență, de regrete, dar și de viitor, de speranță, de încredere în ceea ce vom putea realiza mâine…

Plănuiesc să devin istoric, să mă ocup de studiul trecutului și să-mi aduc propria contribuție la evoluția, la progresul societății per ansamblu, lucru imposibil de realizat fără istorie, fără învățăturile și exemplele pe care aceasta ni le oferă neîncetat.

De ce am creat acest blog?

Răspunsul este foarte simplu, și anume faptul că-mi doresc să împărtășesc cu ceilalți pasiunea mea pentru istorie, să împărtășesc rezultatele micilor mele cercetări, propriile mele impresii, concluzii referitoare la fapte istorice, personalități. Totodată, îmi doresc ca în acest spațiu virtual să ne adunăm cât mai mulți, să formăm o mică comunitate care să aibă în comun pasiunea pentru istorie. Mi-ar plăcea să ne împrietenim, să schimbăm opinii, să ne oferim sfaturi, să fim uniți, căci unul din rolurile istoriei este acela de a ne apropia, și nicidecum acela de a ne dezbina.

Ce veți putea citi în rândurile acestui blog?

Istorie. Eseuri, articole, citate din diferite izvoare/surse istorice care să acopere o gamă cât mai variată de teme, de subiecte, astfel încât fiecare să poată descoperi câte ceva pe placul său, câte ceva care să-i fie util.

De asemenea, îi invit pe cei dornici să împărtășească din cunoștințele lor și, deci, să construim, încet-încet, mica și frumoasă comunitate pe care o menționam anterior.

   Câteva citate, aforisme referitoare la istorie:

  • ,,Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții” Nicolae Iorga
  • ,,Istoria își bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se.” Nicolae Iorga
  • ,,Timpul șterge, dar știe să păstreze, ca nimeni altul, ceea ce nu trebuie pierdut.” Amza Pellea
  • ,,Patriotismul, cu toate acestea, nu este iubirea țărânei, ci iubirea trecutului. Fără cultul trecutului nu există iubire de țară.” Mihai Eminescu
  • ,,Cercetează trecutul dacă vrei să prezici viitorul.” Confucius
  • ,,Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie.” Regele Mihai I al României

Vă aștept cu drag în acest colțișor virtual, în care istoria este o poveste din care cu toții avem de învățat!

Imagini pentru history

Advertisements